Blogg

Knallen cup: Grattis Falköping och Limmared!

Knallen cup lirades i helgen och Limmareds herrar visade återigen att de trivs ypperligt i Boråshallen. Visst, de vann både semin och finalen på straffar men ändå, laget har nu spelat tre finaler på raken och vunnit alltså både 2018 och 2019.

Jag tog mig friheten och utsåg cupens bästa femma baserat på deras insatser i slutspelet.

Emil Johansson (Sandareds IF) – Målvakten var väldigt nära att bli stor matchhjälte i semifinalen mot Limmared. Han tog två straffar men båda gångerna hade han gått för tidigt och straffarna fick läggas om. Stabil i övrigt.

  Adrian Zeka (Limmareds IF) – Stor, stark, stabil och otroligt viktig för Limmared både offensivt och defensivt. Visst, en del alldeles för svåra passningsförsök i finalen men ändå den som man håller i när det blåser.

  Johan Fritz (Bergdalens IK) – Han älgar på, ena stunden är han i eget straffområde och täcker skott, två sekunder senare är han uppe på offensiv planhalva och dribblar (eller ja, ”dribblar) mot fyra motståndare. Fritz är ingen prototyp för en futsalspelare men hans arbetskapacitet och lojala slit väger upp hans brister.

  Uros Ilic (Limmareds IF) – Snabb, oberäknelig och därmed svårhanterlig.

  Daniel Helin (UIFK) – Står i princip bakom allt av det som UIFK lyckats skapa i semifinalen mot Bergdalen.
  ——————————
  På damsidan är det återigen ett lag utifrån som vinner. Ifjol var det Hovås/Billdal och i år blev det futsalgänget Falköpings FC som tog hem cupsegern och 10 000 i prispengar.

  I finalen fick man möta ett skrällgäng i form av fina Toarpsalliansen som slog ut Bergdalen i semifinalen via straffar. Men mot FFC hade man inte mycket att sätta emot och 2-0 efter två mål av Moa Glans speglar matchbilden väldigt bra.

  Fem bästa bland damerna:

  Rebecka Wikander (Toarpsalliansen) – Grymt målvaktsspel, Toarp släppte in ett enda mål fram till semin. Dessutom straffhjälte mot Bergdalen.

  Sandra Steen (Toarpsalliansen) – Väldigt, väldigt bra försvarsspel cupen igenom. Dessutom assist på kvitteringsmålet mot Bergdalen.

  Moa Glans (Falköping) – Väldigt mycket handlade om Moa i slutspelet. Turneringens bästa spelare helt klart.

  Jessica Stenberg (Falköping) – Klokt spel och väldigt bra passningsprocent.

  Sara Lindén (Bergdalens IK) – Veteranen gjorde allt rätt men var lite för ensam i ett stillastående Bergdalen.
  ————————-
  Cupen i övrigt? Jag skrev efter fjolårets turnering tre förslag på vad som skulle kunna göras för att öka intresse bland klubbarna ute i bygden.

  Man valde det tredje och sämsta förslaget dvs att inte ändra på något. Resultat av det blev att herrarnas turnering minskade från 40 till 32 lag och på damsidan från tretton till tio lag.

  Avslutningsvis klistar jag in det som skrevs ifjol för ganska exakt ett år sen med förhoppning om att man tar åt sig kritiken och försöker sig på något nytt.

  1. Futsalregler rakt igenom dvs kör med effektiv speltid. Nu spelar man 1×12 minuter och det går ALLTID minst 15-20 sekunder till att sätta igång spelet efter en frisparksavblåsning.

  Om muren krånglar med avståndet kan det ta ännu längre tid och till slut får du en sönderryckt match som inte sällan blir målfattig och tråkig för publiken.

  På så vis hade man lockat till sig rena futsallag och hade kanske till och med kunnat skapa intresse hos fler SFL-lag än bara BAIK för att exempelvis lufta lagens reserver.

  2. Five-a-side regler rakt igenom så som man hade innan. Släng in sjumannamål med så att även lagen som i vanliga fall inte har mycket till övers för att dribbla, utmana och spela sig igenom en försvarsmur men som är skottglada kan ha en chans.

  Det hade nog lockat fler lag från lägre divisioner som skulle säkert tycka det vore kul att gå in i Boråshallen och bomba på.

  3. Vad ni än väljer så gör inte så som ni gör nu! Futsalregler vid bakåtpassning till egen målvakt, regler kring fotinsättning vid inspark men rullande tid och dessutom alldeles för korta matcher. Det blir varken hackat eller malet på så vis.
  ————————-