Isses hörna: Vilken underbar söndag!

Att Norrby hade ett bra utgångsläge inför returen i Södertälje igår var ingen hemlighet. Att man skulle rivstarta så som man gjorde mot krislaget Assyriska var däremot en jätteöverraskning. Vi fick se ett modigt blått gäng som var betydligt offensivare än i onsdags och man fick utdelning redan efter elva minuter. Det blev aldrig mer spännande, Norrby stod emot ett tufft och alltmer desperat hemmalag som tillsammans med publiken gjorde allt för att få gästerna ur balans men ingenting hjälpte. Norrby lirar i Superettan 2017. Låter smått osannolikt med tanke på att man låg väldigt taskigt till för sexton månader sen, hopplöst sist i division I och med tre avbytare på bänken mot Trelleborg (0-7 slutade den förnedringen).

Men det var ju länge sen det där. Nu ska man blicka framåt. På spelarfronten finns det visst behov, man har gått igenom serien med en relativt liten trupp, man har sluppit de värsta skadorna och nyförvärven som har kommit in har för de mesta visat sig vara fullträffar. Det kommer krävas ett enormt jobb av alla inblandade för att få ihop alla bitar för nu ställs det helt andra krav både på- och vid sidan om planen. Nu håller det inte längre att man gör som man gjorde i onsdags, att skicka klubbens ordförande att sälja korv på bortasektionen. Visst ska alla göra allt eller i alla fall så mycket som möjligt men jag ser mycket hellre till att det breddas i organisationen än att truppen får ett par överbetalda och avdankade Superettalirare som inte gör möda för lönen. Kvalitet finns i stan, det lovar jag. I Elfsborg finns det två nittonåringar som är fostrade i Norrby, Mergim Shala och Ibrahim Dresevic. Mergim verkar inte få förlängt och då är det mest naturliga att han går tillbaka till moderklubben. Dresevic däremot har gjort ett par matcher i Allsvenskan i år men försvann från truppen efter ett par mindre lyckade insatser i U21-laget. Finns det inga planer på att ge honom en ordentlig chans nästa år då ska man definitivt låna ut honom och då kan bara byta omklädningsrum. Det finns också oslipade talanger runtom i stan i de lägre serierna men jag är rätt säker på att firman Östby-Kryssman har koll på detta så jag låter det vara nu.
———————————————————————————————————————————

Mariedal cup bjöd på en del skrällar. Finalen mellan Skene IF och Kinna IF var nog ingen i hallen som trodde på på förhand. Det betyder absolut inte att det var oförtjänt. Båda lagen hade klara spelidéer och de gick inte ut på att slå tunnlar och kladda på bollen med sulan. Ett par passningar i sidled, hitta uppspel på en stor anfallare och sen storma på med båda ytterspelare som understöd. Enkelt men effektivt. I semifinalerna satte man hög press på sina individuellt skickliga motståndare i Örebro Futsal Club respektive FC Frölunda som hade bollbegåvningen men inte den defensiva disciplinen på sin sida. Allt det där kryddat med lite tur (Kinna) och grymt bra målvaktsspel (Skene) gjorde att man hamnade i en historisk final. Där blev det en låst historia som det brukar vara när lagen känner varandra väldigt väl. Skene drog det längsta strået och man har ett schysst träningsläger att se fram emot.

    Cupen i övrigt? Elitlagen lyste med sin frånvaro, Elfsborg och Häcken skickade sina C-uppställningar, GAIS och ÖIS såg jag inte så jag kan inte säga något om deras spel, IFK Göteborg var inte med och det var det knappt några Stockholmslag som var med i år. Däremot är det alltfler rena futsallag som hittar till Mariedal cup, Elastico, FC Frölunda och Örebro Futsal är tre lysande  och emellanåt väldigt sevärda exempel på dessa. Bra eller dåligt återstår att se. Däremot var det glädjande att se ett lokalt lag vinna Mariedal cup då jag vet hur det låser sig för unga Boråsare när de ska kliva ut för att lira framför hemmapubliken. Detta kan betyda mycket för framtiden och jag tror att inom fem år lär vi ha minst ett lag till från Sjuhärad som vinnare i Mariedal cupen.

    Tycker också att domarparet Fikret Buqa och Mahmod Hashemi är värda ett omnämnande, deras närvaro och spelsinne var fantastiskt bra.
    ————————————————————————————————————————–