Blogg

Isses hörna: Svårt att spela sig in i landslaget, ännu svårare spela sig ur det?

I allt brus som följde efter tränarsymposium föregående helg har jag lyckats missa två rätt intressanta och relevanta nyheter. Dels så vann Kinna IF inomhuscupen Skene Järn cup och dels att hemmalaget Dalsjöfors GoIF vann sin egna cup.

Foto: Kinna IF

Att Kinna vinner är väl ingen större överraskning, man har de senaste åren blivit lite av specialister på inomhusfotboll. Att man gör det utan Strinäs, Ekvall och nyförvärvet Smajlovic är dock väldigt imponerande.

  Unga Dalsjöfors överraskade alla när man i en tuff konkurrens tog hem Dalsjöfors cupen. Man slog vinnarna i Bregmos cup Rydboholms SK på straffar i finalen och även de båda semifinalerna fick avgöras på straffar där RSK slog Limmared och DGoIF slog Bergdalen.
  ———————————————————————————————

  I början av veckan gick vi ut med nyheten om att fyra Borås AIK-spelare är uttagna till EM-kvaltruppen i futsal. Vi tog kontakt med spelarna som bekräftade att de har fått samma information men det visade sig vara felaktigt. De blev egentligen uttagna till en bruttotrupp på 25 man(!) som skulle bantas ner till 14 och dessa 14 skulle åka och försvara Sveriges färger i matcherna mot Gibraltar och Montenegro. Med andra ord, BAIK:arna är fyra av de elva spelare som får vänta och se om någon av de uttagna inte kan/får åka med till Gibraltar.

  I en intervju med Futsalmagasinet berättade förbundskaptenen Charbel Abraham hur han resonerade när han tog ut truppen.

  – Vi behövde få med en trupp ned till Gibraltar för att kunna vinna den gruppen. Vi har haft två samlingar den här säsongen där vi jobbat väldigt mycket med den taktiska biten. Vi har jobbat med det vi vill göra, och då har det blivit en hel del taktiskt. Utgångsläget är ju att jobba med den truppen som varit med, och det är ju egentligen till stora delar den trupp som varit med under förra året också, säger han till Futsalmagasinet.

  – Först gällde det att se vilka som var tillgängliga. Det har den här gången funnits väldigt många att välja bland, och känslan har varit att det har varit väldigt hård konkurrens. Det finns fler och fler som hela tiden visar framfötterna. Med det sagt så måste man sticka ut ganska rejält för att peta någon som har varit med tidigare. Så som sagt, utgångsläget har hela tiden varit stommen som varit med i förberedelserna inför kvalet.

  – Vi åker ned och möter internationellt motstånd, och det är stor skillnad mot SFL. Alla som är med, förutom Bagger, har erfarenhet och vet vad det handlar om.

  – Reaktioner kommer alltid finnas, folk har åsikter, och det är inte förbjudet att ha. Vi är inne i ett EM-kval, och ska man slå sig in här behöver det synas något specifikt som gör att man ska vara med. Borås har gjort det bra, men de har en bred och jämn trupp. De har några som sticker ut. Men återigen, SFL är långt ifrån internationell nivå. I ligan backar lagen hem och försvarar sig tajt, och det funkar inte så på landslagsnivå. Har man en bra defensiv, så får man resultat i ligan, så är det.

  – Jag tycker Robert (Bagger, debutant i landslaget) har det här som specifika som vi behöver i landslaget. Han är väldigt bra på att användas som pivot, ifall vi skulle behöva spela det spelet. Bra på att fånga in bollen och att komma till avslut med båda fötterna. Han har något som kan komma att behövas, och det är inte många i ligan med det skottet han har.
  Jag strök under det som sticker (i alla fall) mig i ögonen. Jag vill förtydliga att den här bloggen har inget intresse i att springa Borås AIK:s spelares ärenden men jag känner bara att inte kan blunda för en rad oklarheter och ren nonsens som förbundskaptenen bjuder på i sin intervju.

  Till att börja med ska vi presentera Sveriges motståndare, det är Montenegro (rankad 61:a i världen) och Gibraltar (rankad 112:a av 114 nationer). Sverige hittar vi på en 63:e plats på den listan. Vi möter alltså ett Montenegro som håller vår nivå och som har gjort så här ifrån sig på den internationella scenen genom åren:

  FIFA Futsal World Cup

  • 2008 – did not qualify
  • 2012 – did not qualify
  • 2016 – did not qualify

  UEFA Futsal Championship

  • Portugal 2007 – did not qualify
  • Hungary 2010 – did not qualify
  • Croatia 2012 – did not qualify
  • Belgium 2014 – did not qualify
  • Serbia 2016 – did not qualify

  Ni förstår att detta är inget övermänskligt motstånd. Och Gibraltar har en internationell seger så här långt (San Marino 7-5). Att då luta sig på spelare som har varit med innan och som är, de facto, helt ur form vilket speglar sig i deras lags resultat är lite märkligt.

  Sen pratar man om internationell rutin och säger att SFL är långt ifrån internationell nivå. Absolut, jag kan hålla med om att SFL är inte någon toppliga i Europa men jag har svårt att tro att den montenegrinska är så hemskt mycket bättre. Och varför, VARFÖR, tar man då ut fem spelare ur laget som ligger femma (av åtta lag) i den södra serien av den enligt Abraham mindre bra liga?  IFK Göteborg riskerar faktiskt att åka ur i år då lagen bakom har två matcher mindre spelade.

  Internationell rutin?

  Ifjol mötte man Tjeckien (rankad på en 20:e plats i världen och det blev två förluster), Danmark (69:a i världen, slutade oavgjort), Finland (40:e plats i världen och förlust), Norge (66:a, Sverigeseger) och Grönland (ej med på rankingen). Bortser man från Tjeckien så är det inga monsterlag man mötte direkt utan det är ju landslag på en snarlik nivå som det svenska landslaget. Och svenska landslaget består endast av spelare från SFL som förbundskaptenen fortsätter att se ner på när han säger att det fokuseras mycket på det destruktiva (”i ligan backar lagen hem och försvarar tajt”).

  Där är just Borås AIK som står för det motsatta, man kliver högt upp och sätter press vilket har kostat dem en hel del insläppta mål men som också har resulterat i 78 gjorda framåt vilket är fjorton mål mer än nästbästa laget IFK Uddevalla som har fyra spelare med i landslaget. Och dessa mål har inte kommit till i möten mot de sämsta lagen, man har gjort åtta mål på två matcher mot just Uddevalla, mot IFK Göteborg har man smällt in elva stycken på två möten. Man producerar alltså massor med mål och har faktiskt ett spel som är just det Abraham säger leta efter, internationell med enormt mycket energi och tempo i spelet.

  Att man pratar om att spelare ska sticka ut för att komma med och sen struntar i att ta med seriens bäste målskytt (Fehim Smajlovic) och spelaren med ligans hårdaste skott (Irfan Delimedjac) är ett sådant självmål att man knappt tro att det är sant.

  Istället tar man ut Robert Bagger som är säkert jätteduktig spelare men om vi ska titta bara på statistiken så har killen alltså gjort åtta mål så här långt. En BAIK:are har gjort lika många och fyra andra har gjort fler mål än honom. What a f#ck?
  —————————————————————————————–

  Nog om futsal. Vi är inne på en andra vecka med utomhusträning med Ulricehamns IFK. Snittet så här långt ligger på 23 man/träning. Första och förhoppningsvis det enda rena fyspasset ikväll då vi inte har något tillgång till Lassalyckan då det är några som ska skidor där. Vi får se om snittet håller i sig efter kvällens genomkörare.
  ————————————————————————————-

  Och Flickakademin drar igång med sina träningar nästa onsdag. Det kommer bli riktigt kul att dra igång där med, man får hoppas att tjejerna kommer in med samma entusiasm och frenesi som de hade på uttagningsträningarna i december.
  ———————————————————————————-

  En nyhet som jag har missat av någon märklig anledning är att Alingsås IF och Gerdskens BK ska slå ihop sig på senior- och juniornivå. Det blir intressant att se hur det utvecklas och vem vet, vi kanske får se något liknande i Borås om något/några år? Kabel 80 och Knallen som blir Knallen 80? Eller Norrmalm och Bergdalen som blir Norrdalen?
  ————————————————————————————–

  Hör gärna av er om ni har något tips på någon övergång i era föreningar eller något annat av intresse som ni tycker bör få plats på bloggen. Hör även av er om ni tycker att man är ute och seglar med något men också om ni tycker att något man skrev var någorlunda vettigt eller intressant. 🙂
  Ni når mig på ismet.tursic@hotmail.com eller via vår facebooksida. Ciao!