Hörnan: Taco-Toca

Spenderade en sen lördag eftermiddag med mina barn som dessutom har förstärkts av min systers tös,  alla tre mellan fyra och sju år gamla. Bor man på Alideberg som vi gör då tar man gärna promenaden ner till idrottsmeckan ett par hundra meter ner och i lördags blev det Ryavallen där ungarna fick chansen att springa av sig, klättra på (och ramla av) höjdhoppsmattan och hjula allt de orkade och ville på den stora gräsmattan.

Mitt i allt hjulande upptäckte sexåringen Anders Svenssons hyllningsmålning på Borås Arenas fasad och utbrast helt lyrisk ”Pappa, där är han som är med i Let’s dance!”

Hennes syster och kusin pekade också igenkännande på Sveriges meste landslagsman och Borås främsta fotbollsspelare genom tiderna (enligt mig) och jag bara kände att här finns det vissa kunskapsluckor som jag får fylla i.

  Så jag påbörjade ett föredrag om Svenssons karriär, hans tuffa första år i England, målet mot Argentina, två SM-guld och jag försökte till och med med att han var kompis med Zlatan men någonstans längs vägen tappade jag dem då Una sprang iväg medan Dalia och Iris satte sig i sandgropen och började gräva ner varandra.

  Den här kampen var förlorad, de får väl leva med tron att Anders är känd för att vara en medelmåttig dansare något år till.
  ——————————–
  Nu när Covid 19 har strypt all fotboll har jag plötsligt fått tid över för långa promenader och poddlyssning. Erik Nivas ”When we were kings” är en personlig favorit men idag (söndag) föll valet på Studio Allsvenskan med bl a Markus Birro. Jag såg att jag låg efter och blev själaglad när jag insåg att det var ett avsnitt med just nämnde Svensson som jag hade missat.

  Jag ska göra en lång historia kort. Anders berättade bl a om sin förkärlek till Barcelonas tidiga Tiki Taka-lir när de använde få tillslag för att slå ut motståndarnas försvarslinjer. Birro kallade Svensson för spelaren som personifierar funktionell teknik och Anders berättade om sin satsning på Toca-koncept som är en slags fotbollsträning med fokus på första touchen.

  När man sedan nämnde det oundvikliga det vill säga tacos då trillade polletten ner. Tiki-Takas svenska motsvarighet måste väl vara Taco-Toca!

  Jag tar patent på det.
  ———————————–
  Händer det något vettigt i din förening? Hör av er med tips på Ismet.Tursic@hotmail.com.

  Ta hand om er och era nära och kära! Och tvätta händerna för bövelen!

  Ciao Ciao!