Blogg

Hörnan: Om det mesta

Svårt att sätta rubrik på dagens hörna som handlar om.. Ja, ni får väl läsa den så får ni se vad den handlar om. 🙂
————————————-
Att skriva om Sjömarkens damer i år har varit en riktig utmaning, superlativen har helt enkelt inte räckt till. Därför är det nästan lite befriande att de tappat lite fart på slutet. Men igår vann man igen, man slog Lödöse-Nygård i DM-semi och är därmed klara för final. Det blev 3-2 efter två mål av det meriterade nyförvärvet Angelika Johansson.
———————————–
Ikväll möts Rydboholms SK och IF Elfsborg i DM. Borås tidning direktsänder matchen via hemsidan men Elfsborg kommer tydligen ställa upp med ett rekordungt lag. Detta pga tajt spelschema, deras U21 spelade så sent som igår (4-1 seger mot Falkenberg) och U19 spelar på lördag.
———————————–
”Vårat spelschema är sjuk tajt de närmaste veckorna. U19-match lördag, U21-match onsdag, DM-match torsdag, U19-match lördag, U21-match måndag och då är inte ens u17 matcherna med här”, säger Elfsborgs tränare Sanel Djuzel.
————————————
”Du var tvungen att skicka det tunga artilleriet mot oss ifjol”, kontrade jag med, jag kunde inte hålla mig. Kaib, Dresevic, Simon och David Olsson. Dessutom Shala som gjort matcher i Norrbys A-lag i år. Dessa fem var med när Brämhult mötte Elfsborg i DM ifjol (IFE seger 2-1).
———————————-
Det spelas fler matcher ikväll, Norrmalm – Borås GIF, Dalsjöfors – Sparsörs AIK samt Dannike – Marbäck. Även en dammatch finns på schemat, Kronäng mot Äspered. Får vi läsa en färsk Miies skopa efter den, tror ni?
————————————-
Nu till ett tungt ämne. Ämnet som jag undvikit in i det sista att skriva om då jag känt att jag har kanske för lite på fötterna plus att jag kan trampa på en del tår men va fan, vi kör.

Det handlar om Somali FF:s uttåg ur Boråssexan. Nu kommer jag generalisera riktigt grovt här men väldigt många av så kallade ”invandrarföreningar” har en tendens att försvinna så fort det börjar ta emot.

Bosna, Tomislav, föregångarna till dagens Dardania (hette de Liria?), nu Somali FF.. Alla har försvunnit och förstå mig rätt nu, det är inget nytt att föreningar försvinner, alla har väl läst någon av alla alarmerande rapporter om föreningsdöd i hela landet.

Men det som oftast är signifikativt för invandrarföreningar som det har gått åt skogen för är följande: en etnisk grupp drar igång ett seniorlag där de skördar hyfsade framgångar i några år. Ibland går de upp någon serie och allting är frid och fröjd. Sen börjar problemen med skiftjobb, spelare som kanske var singlar gifter sig, skaffar barn och fotbollen har inte lika hög position på deras prioriteringslista längre.

Detta märks i träningsnärvaron, fyra-fem man på träningarna och knappt så man får ihop lag till matcherna. Sen kommer de sena tacklingarna och andra dumma saker som brev på posten när man inte riktigt hänger med och man samtidigt har svårt för att hantera förluster. Detta resulterar i avstängningar och när man inte har någon ungdomsverksamhet överhuvudtaget att fylla på med då raseras allting som man byggt upp på nolltid.

Felet man gör är att det saknas långsiktigt tänk, man har ingen realistisk vision om vart man vill/kan vara om fem, tio år. Vi kör på och sen hoppas vi på det bästa är modern till alla misslyckanden. Bygg en förening från grunden, se till att du har lojala medlemmar och lägg inte allt fokus endast på A-laget. Tro inte på några quick fix, jobba hårt och tänk inte på att nå snabba resultat, det kommer om man gör allting rätt.

Syrianska FC fyller fyrtio år i år, Assyriska 43. Framgången kommer om man jobbar envetet och hårt. Det är bara Dalkurd som är undantaget som bekräftar regeln då man lyckats nå eliten på mindre än femton år.

Så starta inte en förening om du inte är redo att jobba på som bara den och försök ha riktigt roligt längs vägen. Om du inte är en monstermiljonär som inte vet vad du ska göra med alla pengar..
————————————————