Blogg

Hörna: Tunga ben

Vi är två veckor in i försäsongsträningen och det har börjat väldigt bra för Äspereds herrar. Snittet ligger på 20 spelare/träning och det är ju betydligt bättre än vad det har varit tidigare år.

Fokuset är lagt på den fysiska biten i början, tisdagar är det X-fit, torsdagar är det fotboll och lördagar är det olika aktiviteter som gäller.

Bara ett fotbollspass i veckan undrar ni? Låt oss säga att vi provar ett nytt upplägg i år och om Jimmy Thelin är beredd att omvärdera sig själv och sin filosofi, varför skulle inte en medioker division V-tränare kunna göra samma sak?

  Fast….

  X-fit är tuungt. Mycket ben i 45-60 minuter och det märks att grabbarna inte är vana vid träningsformen vilket gör skaderisken enormt stor.

  Man missbedömer sin egna förmåga och tar för tunga vikter vilket har lett till kraftiga träningsvärk som sitter i länge. Grabbarna går in i tävlingstänk, leker macho och öser på med vikter som om det inte finns någon morgondag.

  Detta har lett till att torsdagens träning blir lidande, att spela fotboll med tunga ben och slitna muskler är inte att rekommendera. Skaderisken är vädigt stor och man får hålla igen vilket är svårt då fotbollen är ju det bästa man vet.

  En annan tanke som slagit mig är att alla dessa fystränare och instruktörer är ju i grund och botten ett gäng sadister som milt uttryckt ogillar fotbollsspelare.

  Ta inte detta påståendet på fullaste allvar men detta är en uppfattning som växt fram och som är baserad på de dryga tjugo år som jag har utsatts och även utsatt andra för de här människorna.

  Deras stora (och ibland enda) drivkraft verkar vara att ”knäcka de där jävla primadonnorna som jagar boll” oavsett om de är brottningstränare, instruktörer i spinning, body pump eller x-fit. Really? Det slår ju fanimig aldrig fel, ALLTID är det samma visa.

  Känslan jag får är att instruktörerna utgår oftast ifrån sig själva och deras idrott och tror att om de klarar det då ska minsann även fotbollsspelarna göra det. Men så enkelt är det inte.

  Fotbollen är betydligt mer komplicerad än så. Styrka och kondition är ingenting värda utan spelförståelse. Du kan göra två hundra utfallssteg i minuten men det hjälper inte om du inte kan läsa av det som händer på banan.

  Och för att bli bättre fotbollsspelare måste du träna just det, fotboll. Helst mycket fotboll men det är svårt på vår nivå, två max tre pass i veckan får du på dig att åstadkomma något.

  När det ena passet försvinner på styrkeövningar och det andra på i princip återhämtning då blir det inte mycket kvar. Den är ju nyckeln för om vi överbelastar kropen och åker på skador, ja då har vi inget nytta av alla squats, jumping jacks och annat vi gjort i x-fitsalen.

  Så nästa tisdag, ja då fuskar vi och på torsdag gasar vi på. Trevlig helg på er alla därute!

  Ciao Ciao!