Blogg

Hörna: Snart stormar det!

Hallå gänget! Framför er har ni en hörna som hade kunnat heta ”Snillet spekulerar”. Tänkte kliva ur min bloggarkostym och in i min tränaroverall och dela med mig några rader om det lilla jag vet om grupprocesser.

Struktur och effektivitet är två otroligt viktiga ingredienser för att uppnå resultat, det vet ju alla som någonsin lett ett fotbollslag. Man brukar också prata om fyra olika faser som ett lag går igenom under säsongen och dessa fyra är:

Forming, Storming, Norming och Performing. 

  Begreppen togs fram av Bruce Tuckerman 1965 som forskade i ämnet och som tyckte sig kunna dela upp processen i dessa fyra faser.

  Hans forskning var inte specifikt gjord för fotbollen utan för projektledning men det finns en hel del som går att applicera i vårt jobb som fotbollstränare.
  —————————
  Med forming menar man att det är perioden när vi drar igång och laget ska formas. Spelarna lär känna varandra och de sociala spelreglerna sätts för att konflikter ska kunna undvikas.

  Fasen innebär ofta att alla är peppade, fokuserade och samarbetsvilliga och man tränar på utan att ifrågasätta varken tränarstaben eller medspelarna.
  ————————
  Sen kommer en period som kallas för storming och detta är en period när man börjar spela träningsmatcher. Laget ska tas ut, några hamnar utanför och ifrågasättandet börjar.

  Spelarna är så pass varma i kläderna att de vågar uttrycka sina åsikter. Här gäller det att vara tydlig och rak samt ändå låta spelarna delta i diskussionerna kring exempelvis spelsystem, principer osv då engagemanget i gruppen blir högre om alla känner sig delaktiga.
  ———————–
  Norming. Säsongen ska snart börja, alla vet vad som förväntas av dem för att nå det gemensamt bestämda målet, inga frågetecken hänger i luften och stör den kommande prestationen.
  ————————
  Performing. Säsongen börjar. Om spelarna är tillräckligt samspelta, målinriktade, motiverade och, det viktigaste av allt, kompetenta går man in i performing-stadiet med lätthet.

  Inslag av storming kan förekomma under säsongen och det är bra, har man bara högt i tak kan det leda till nya höjder både på individuell- men också på lagnivå.
  ——————–
  Vi i Äspered är för tillfället precis som de flesta andra i forming-fasen. De nya som har kommit in har både rättat sig in i ledet samt höjt nivån på allt med sin underbara inställning.

  Och även om det är tidigt på säsongen så finns det faktiskt element som kan ha samröre med nästa fas. Som till exempel det som hände förra torsdag.

  Tempospel, sex vs sex, tre lag vilket innebär att ett lag måste börja vid sidan om. För att avgöra vilka det blir kallar jag till mig tre kaptener, en från varje lag.

  Frågan de skulle svara på var ”Hur gammal är eran tränare?”

  Jag kan säga så här, de gissade fel så grovt att vi klev nästan in i storming-fasen där och då..
  —————————
  Ikväll och imorgon spelas STT cupen i Nittorp, en intressant spelform med sex vs sex på en filtmatta utrullad i en isrink. Äspered åker dit med tolv starka man.

  De tre som gissade fel är inte med. Det får storma hur mycket fan det vill, jag är ju varken 42, 46 eller 47 år gammal.

  Däremot är jag jävligt långsint..
  ————————
  Ikväll kan ni också se Norrbys match mot J-södra i Ryahallen från 17.00. Ni som väljer deg i soffan kan se matchen live på bt.se.

  Det vore väl allt för idag, hörs under helgen igen i mån av tid!

  Ciao Ciao!
  ————————-